Hur man skriver bättre uppsatser: 5 praktiska tips

För många sådana studenter ger varje uppsats utmaningen att göra det lite bättre än den sista. Problemet är att när du skriver uppsatser regelbundet är det lätt att fastna i en skiva att upprepa samma formel varje gång - särskilt när du redan får bra feedback från lärarna som läser dem. Så hur tar du dina uppsatser till nästa nivå och går från bra till lysande? Här är några praktiska tips och tekniker som hjälper dig att skriva konsekvent imponerande uppsatser.

 1. Läs andras uppsatser

Precis som böckerna som du läser medvetet hjälper till med att forma din egen skrivstil, så kan du läsa andra människors uppsatser hjälpa dig att utveckla och bygga på din egen uppsatsstil. Försök att läsa en rad andra uppsatser, inklusive dina kamrater och akademiker. Läs uppsatser om ett stort antal ämnen, inte nödvändigtvis bara de som du studerar; olika discipliner kan tillämpa olika typer av argument eller stilar, så ju bredare du läser, desto fler möjliga tekniker finns det för dig att plocka upp och använda i dina egna uppsatser.

När du läser andra människors uppsatser ska du inte bara ta dem till nominellt värde. Var kritisk: vad tycker du om dem? Vad tycker du inte om dem? Hur övertygande tror du att de är? Är argumentet balanserat, med poäng tillräckligt med bevis? Har författaren använt några tekniker som du inte har sett förut?

En annan bra källa till uppsatser är tidningsbladet. Läs yttrandebitarna och dissekera hur författaren har stött sina poäng med bevis, och återigen vara kritisk; Lägg märke till var de har lämnat saker för att försöka övertyga dig om en viss åsikt. Uppsatser bör vara balanserade, så att du kan lära dig av de bästa av dessa författare och plocka upp några tekniker som hjälper dig att forma en balanserad bit.

2. Bygg upp ditt ordförråd och använd det ordentligt

Ett bra ordförråd låter dig uttrycka exakt vad du menar, så tydligt och tydligt som möjligt. Ekonomi med ord är ett kännetecken för alla bra uppsatser, eftersom läsare (och uppsatsmarkörer) inte gillar att deras tid slösas bort med långa, prickande punkter som kunde ha uttryckts i halva antalet ord.

Ett sätt att säkerställa att du kan kommunicera tydligt och till punkten är genom korrekt och effektiv användning av avancerat ordförråd. En bra uppsatsförfattare bör aldrig vila på sina lagrar när det gäller ordförråd; Det är något du borde arbeta med kontinuerligt, eftersom det alltid finns nya ord att lära sig som kan hjälpa till att förmedla en punkt mer effektivt. Dessutom visar användning av ett bra ordförråd intelligens och gör att du kan vara mer övertygande i din uppsatsskrivning. Här är några sätt du kan bygga upp ditt ordförråd:

- Prenumerera på ett "ord om dagen" e-post (som den här från Merriam-Webster). Skapa en mapp i ditt e-postkonto för nya ordmeddelanden, så att du kan arkivera varje e-postmeddelande och ha dem alla på ett ställe redo att bläddra igenom och lära av i ett tomt ögonblick.

- Läs brett och hänvisa till en ordlista för ord som du inte känner när du går; på det här sättet lär du dig det nya ordet och se det i sammanhang så att du vet hur du använder det ordentligt. Läs olika genrer av fiktion och icke-fiktion som täcker en rad ämnen, så får du den extra bonusen att utöka din allmänna kunskap och ditt ordförråd.

- Använd en tesaurus - om du befinner dig att använda samma ord om och om igen, lägg till variation till ditt språk genom att slå upp dessa ord i en tesaurus och hitta andra ord som betyder samma sak. Ett varningsord: ord som du hittar i en tesaurus kan inte alltid användas omväxlande. även ord med liknande betydelser kan skilja sig subtilt på ett sätt som gör dem olämpliga i vissa sammanhang, så hitta exempel på ett ord som används korrekt innan du använder ett nytt ord för första gången.

- Lär dig prefix, suffix och rötter - det låter tråkigt, men den här genvägen hjälper dig att lära dig många fler ord. Många rötter kommer från latinska och grekiska ord, till exempel "bene" på latin, vilket betyder "bra", vilket ger upphov till ord som "välgörare", "välvillig" och "nytta". Det är ofta möjligt att härleda betydelsen av ett nytt ord om du känner till dess rot och läser det i sammanhang. Prefix läggs till i början av ett ord för att ändra innebörden, till exempel "semi" eller "ante", medan suffix läggs till i slutet, till exempel "-able" eller "-ance".

https://www.youtube.com/channel/UCMoYrnLjL72mYTJL23NPSAw/about

https://www.youtube.com/channel/UCBn-cTPQQ1zURM6Q_fGFlvw/about

https://www.youtube.com/channel/UCYFR8LdyH67pM1kBCdYWWGg/about

https://www.youtube.com/channel/UC6QgdDmog6kndjf2m-NFNlg/about

https://www.youtube.com/channel/UCXtSizGBZlZZnqn95MJ6vEA/about



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Kritisk läsning innebär

Hur man skriver en artikelgranskning